Vincekovo

Nešto prije 9 sati, na startu naše planinarske obilaznice, okupili su se članovi našeg društva, očekujući planinare na ovogodišnjoj manifestaciji Vincekovo u M. Bistrici. Tu i tamo je pala koja kaplja kiše i prijetila današnjem događaju, a onda je opet provirilo sunce i raspršilo naše brige.

Par minuta prije 9 sati, stigli su planinari iz Zagreba. Pozdravljamo se i nudimo rakiju za dobrodošlicu. Autobusom dolazi veći broj planinara iz Gorskog kotara, javljaju da kasne. Odlučimo ih pričekati i kasnimo u samom startu. Zbog toga kasnije ne stignemo obići cijelu stazu. Uskoro dolazi i njihov bus, veselo ih dočekujemo i pozdravljamo.

Kolona planinara krenula je našom stazom kroz šumu na Kalvariji i dalje preko vinorodnih brežuljaka, uz klijeti i vikendice, preko livada i obližnje kapelice, pa opet uzbrdo kroz selo do odmorišta. Oni koji su prvi puta tu, dive se ljepotama bistričkog kraja.

Nakon kraćeg odmora, slijedi nastavak kroz šumarak i izlazimo na čistinu s koje se pruža jedan od ljepših vidika na naše mjesto. Opet vinogradi i uz njih načičkane klijeti. Spuštamo se kroz nenastanjeno selo starih zagorskih kuća. To su Čukmani, a malo dalje Kralji. U jednom dvorištu imamo priliku vidjeti pravo malo životinjsko carstvo: koke, guske, purane, psa, mačke, velikog orijaškog zeca, a od mlade gazdarice (usput, studentica veterine) čujemo da imaju paunove i veprića!? Škljocaju foto aparati, a životinje dolaze još bliže ogradi.

Put nas dalje vodi kroz polje prema dvorcu Hellenbach, a onda se cestom vraćamo u centar mjesta. Već je blizu 13 sati i želimo stići na početak programa.

Sudjelujući u programu na trgu i odlaskom s povorkom u Sekovice, planinari su podijelili s nama svoje pozitivne dojmove. Uživali su u lijepom danu, prirodi, kobasicama i zagorskom vinu i običaju orezivanja vinove loze vezane uz blagdan Sv. Vinka.

Sudjelovalo je ukupno 79 planinara iz:

  • PD „ŠPIČUNAK" Lokve
  • PD „SKRADSKI VRH“ Skrad
  • HPD „BIJELE STIJENE“ Mrkopalj
  • PD „VRŠAK“ Brod Moravice
  • HPD „INA- BJELOLASICA“ Zagreb
  • HPD „VRAPČE“ Zagreb
  • HPD „ŽELJEZNIČAR“ Zagreb
  • HPD „KAPELA“ Zagreb

Napisao/la Vesna Antolić