Održani 15. susreti planinara KZŽ

Objavljeno: 24. svibanj 2015. l Piše: D. Krajačić

Ovogodišnji tradicionalni susreti planinara Krapinsko-zagorske županije održani su 10. svibnja 2015. kod planinarskog doma "Cesargrad" na Cesarskoj gori. Domaćin susreta bilo je HPD "Cesargrad" iz Klanjca.
Jubilarni 15. sususreti započeli su u spomen parku Antuna Mihanovića u Klanjcu gdje su pred okupljenim planinarima održani pozdravni govori Župana, gradonačelnika Klanjca, predsjenika Planinarskog saveza Krapinsko zagorske županije te predsjeniha HPD "Cesargrad", a zatim je u ime planinara položeno i cvijeće na grob Antuna Mihanovića.
Planinari su se zatim uputili prema centru Klanjca i od tu krenuli prema Cesargradu po dužoj i kraćoj stazi, već prema mogućnostima i raspoloženju.
Domaćini su kod planinarske kuće pripremili odgovarajuću ponudu, a uz grah, fiš paprikaš, ćevape i tamburaše planinari su odmjerili snage u bacanju kugle i pikada te potezanju štrika. Susrete je svojim prisustvom počastio i glavni tajnik HPS-a koji je ujedno i pročelnik nedugo osnovane stanice HGSS-a Krapina. Uz sve velikane planinarstva i lokalne politike, druženju je pridonio lijep broj zagorskih planinara te onih iz Varaždina, Međimurja, Zagreba, Slovenije te simbolično dvoje članova našega Društva. Uživali smo u dobroj ekipi, lijepom vremenu i ostalim blagodatima organiziranih planinarskih druženja...
Nekoliko fotografija s Cesarske gore pogledajte u albumu.

Tečaj za markaciste na Ravnoj gori

Objavljeno: 24. svibanj 2015. l Piše: D. Krajačić

U Filićevom domu na Ravnoj gori održan je 9. i 10. svibnja 2015. tečaj za markaciste za područje Krapinsko-zagorske, Varaždinske i Međimurske županije. Među trideset kandidata za markaciste našao se i naš član Luka Benci.
Markacistički tečaj traje dva dana od kojih se prvi dan budućim markacistima prenose teorijske osnove pravilnog i korisnog označavanja planinarskih staza, a drugi dan radi se praktično na terenu. Tečajeve vode instruktori iz Komisije za planinarske putove HPS-a. Ne treba ni napominjati da je Luka uspješno svladao teoriju i praksu označavanja planinarskih putova te stekao status markacista HPS-a.

Prije početka tečaja održan je sastanak članova Komisije za planinarske putove i predstavnika planinarskih društava s područja navedene tri županije. Još je jednom stavljen naglasak na pridržavanje utvrđenih pravila označavanja, održavanja postojećih i otvaranja novih putova kao i na potrebu ukidanja putova koji se više ne upotrebljavaju ili se ne mogu održavati.
Pročelnica Komisije Bernarda Huzjak predstavila je poželjan tijek suradnje planinarskih društava, županijskih saveza, HGSS-a, stanica vodiča te Komisije za putove uz koji bi se lakše pratilo stanje planinarskih putova za koje su pojedina društva nadležna i stanje markacista u društvima. Na web stranicama HPS-a dostupni su sada registar priznatih planinarskih putova i planinarskih obilaznica u Hrvatskoj kao i registar markacista. Za dovršetak registara potrebno je uložiti još dosta rada, a pri tome je neophodna pomoć planinarskih društava koja održavaju pojedine putove. Registre možete pronaći ovdje.
Nekoliko fotografija s Ravne gore možete pogledati u albumu.

Praznik rada obilježen radno

Objavljeno: 12. svibanj 2015. l Piše: D. Krajačić

Iako je u planu aktivnosti bio predviđen tradicionalni odlazak do planinarske kuće na Lojzekovom izvoru pokraj Donje Stubice, Praznik rada 1. svibanj 2015. članovi PD "Grohot" obilježili su radno, obnavljajući klupe i stolove na odmorištu planinarske obilaznice "Za dušu i tijele - Mirko Fulir".
Ove godine se navršava 10 godina od dovršetka i otvaranja obilaznice pa su drvene klupe i stolovi tada postavljeni već dotrajali. Akcija obnove planirana je u travnju no kasnila je nabava potrebnog materijala. Sve potrebno ipak je pripremljeno za ovaj dan te je pod stručnim vodstvom našeg Drageca Goričkog predviđeni posao, na opće zadovoljstvo, kvalitetno obavljen. Radnoj akciji odazvalo se desetak članova društva i dok je muški dio članstva prionuo radovima na odmorištu, ženski je osigurao kvalitetnu logistiku. Nakon završetka posla, u rano poslijepodne, uslijedio je i praznični piknik kod predsjedničke rezidencije...
Kako su se radovi odvijali pogledajte u fotogaleriji.

Održana izborna skupština PD "Grohot"

Objavljeno: 10. ožujak 2015. l Piše: D. Krajačić

U subotu 21. veljače 2015. održana je izborna skupština PD "Grohot". Uz prisutnost velike većine članova Društva i gostiju, rektora Hrvatskog nacionalnog svetišta Majke Božje Bistričke mons. Zlatka Korena i potpredsjednice Općinskog vijeća općine Marija Bistrica Sanje Kovačić, dr. sc., skupštinu je otvorila predsjednica na odlasku, Vesna Antolić. Vođenje skupštine zatim je preuzelo Radno predsjedništvo pod već provjerenim vodstvom Stjepana Muheka.

Dnevni red za ovu sjednicu bio je podugačak s obzirom da se radilo o redovitoj izbornoj skupštini, a predviđeno je i donošenje novog Statuta usklađenog sa promjenama u zakonu. Nakon pročitanih i prihvaćenih izvješća o radu Društva kojeg je pripremila predsjednica, financijskog izvješća, te izvješća Nadzornog odbora i Suda časti pristupilo se donošenju novog Statuta društva. Novi statut donesen je zbog potrebe usklađivanja statutarnih odredbi s novim Zakonom o odrugama i drugim aktima koji uređuju rad neprofitnih organizacija. Prisutnim članovima predstavljene su promjene u Statutu te je on nakon kraće diskusije prihvaćen i jednoglasno donesen.

U izbornom dijelu sjednice Skupštine predloženi su kandidati za novog predsjednika, dopredsjednika, tajnika i rizničara Društva te četiri člana Upravnog odbora. Sve predložene kandidate Skupština je jednoglasno podržala pa je za novog predsjednika Društva izabran Stjepan Muhek, za dopredsjednika Dominko Krajačić, za novu tajnicu Društva izabrana je Đurđica Furjan, a za članove Upravnog odbora izabrani su još Nada Fulir, Mira Bajs, Dragutin Gorički i Luka Benci.

Radni dio skupštine završio je pozdravnim govorom novog predsjednika u kojem je zahvalio dosadašnjem rukovodstvu Društva na trudu uloženom za probitak naše udruge i zadovoljstvo njenih članova te najavio da će i nova rukovodeća ekipa nastaviti u istom smjeru.

Na vrh stranice   
Starije objave