Za dušu i tijele

07. srpanj 2013.

17. rujan 2013.    Piše: Vesna Antolić    Foto: Arhiva


Nakon ugodnih ljetnih temperatura i sunčanih dana, dan pohoda našom planinarskom obilaznicom osvanuo je tmuran i kišan. Intenzivno se pripremajući zadnjih dana, najviše smo se toga i pribojavali. Upitno smo pogledavali u nebo tražeći neki svijetli tračak sunca. A kiša je dosadno i neprekidno padala s malim razlikama u intenzitetu.

Slanci i domaća rakija je spremna za dobrodošlicu,  a uskoro stiže i prvi planinar, Smolek iz Belca. Veselo nas pozdravlja, a za njim uskoro dolaze i planinari iz Bjelovara, Varaždina, Zaboka, Pregrade, Čakovca, Samobora, D. Stubice, Zagreba…
Stisak ruke i srdačan pozdrav mami nam svima osmijehe. Posebno nam je drago pozdraviti one koji dolaze redovito svake godine kao i one koji su prvi put sad s nama -  planinare seniore iz tri riječka planinarska društva.

Malo iza 9 sati, kolona planinara uputila se stazom prema vrhu Kalvarije. Kiša i dalje neumoljivo pada. Kod KT2 jedna se grupa odvaja od kolone i skreće s našim vodičima na Smeđu šetnicu, dok ostali opremljeni kišnim kabanicama i gamašama nastavljaju dalje kroz predio Sekovice.
Na odmorištu je nemoguće poslužiti kruh sa sirnim namazom i masti, pa okrjepu serviramo na parkiralištu kod naših planinara, bračnog para Muhek. Neki su se planinari odlučili vratiti u mjesto, a većina je nastavila dalje  i obišla, unatoč lošim vremenskim prilikama, cijelu stazu.

Na školskom igralištu očekujemo dolazak planinara s Obilaznice. Oko 13 sati sunce je odnekud stidljivo provirilo iza sivih oblaka. Začas smo iznijeli nekoliko stolova i klupa van iako je pripekla sparina.
Uz zvukove muzike, planinari su se odmarali, jeli fini planinarski grah i uživali u hladnim gemištima ili pivu. Neki ovjeravaju svoje dnevnike, primaju značke i priznanja.
Pažnju mi privlači jedan stariji planinar i u razgovoru s njim saznajem da dolazi iz Mrkoplja, ima 93(!!!) godine i još uvijek planinari. Ugodno je s njim razgovarati i odlučim mu dodijeliti priznanje kao najstarijem sudioniku pohoda, što ga je izuzetno obradovalo.
Pjeva se, pleše i veseli…

U poslijepodnevnim satima, planinari su se počeli razilaziti svojim kućama. Pozdravljamo se i nadamo susretu dogodine ili nekom drugom prigodom na nekom pohodu.

  Sudjelovalo 21 planinarsko društvo sa 105 (prijavljenih) planinara.

Dodijeljeno:

  • 12 priznanja za 1. Obilazak
  •                      
  • 1 zlatna značka
  •                      
  • 3 srebrne značke
  •                     
  • 4 brončane značke
 

U realizaciji obilaznice sudjelovali: Mira Bajs, Đurđica Furjan, Vesna Habazin, Dragec Gorički, Dominko Krajačić, Aida Beljak, Vesna i Željko Antolić, Dubravka i Stjepko Muhek, Iva i Leon Švenda, Nada Fulir, Jasna i Nives Šagud, Verica Novak, Nenad Perić

Design downloaded from free website templates.