Naši Bregi

Po sunčanom i toplom nedjeljnom popodnevu, u 14.00, krenuli smo od kipa Majke Božje Bistričke iz podnožja Kalvarije prema Globočecu asfaltnim putem do OPG-a Tomorad pa lijevo gore prema zaseoku Gleci te dalje makadamom kroz šumu do izlaza za cestu prema Konjščini (tu smo sreli jednu grupu mladih šetača, njih 6, iz M. Bistrice, proučavali su kartu-pano kamo dalje?). Zatim smo krenuli lijevo gore do crkve na Vinskom vrhu pa dolje desno kroz načičkane, s obje strane puta, klijeti i vikendice (lagani tempo, vremenski 1 h i 10').

Stigosmo do klijeti naših planinara Drageca i Božene Gorički. Tu smo se okrijepili hranom i pićem koje su nam s voljom pripremili naši domaćini, nasmijali se šalama i raznim zgodama iz svakodnevnog života, ali i iz života nas planinara. Prisjetili smo se lijepih uspomena s ljudima koji sada kroče nebeskim prostranstvima (Marija, Mirko, Ljubek). Naši domaćini su vrlo veseli ljudi, komunikativni i društveni. Trajalo bi to kod njih…

Nakon zahvale i pozdrava, krenusmo gore nazad prema Vinskom vrhu, jer tako je većini odgovaralo. Vani je bio mrak, a rasvjeta nam je išla u prilog. I tu su spontano nastajale razne dosjetke, tako opet u smijehu i zajedništvu spustismo se cestom do osvijetljenog i mirnog našeg Bistričkog trga (povratak je trajao 25'). Usputni prijateljski pozdravi i dobre želje te poziv na ponovno planinarsko druženje, drugi put i na drugom mjestu.

Dragi naši mladi prijatelji, nadamo se da vam nije bilo dosadno s nama. Upoznali smo zajedno jedan dio naših brega, brega na kojima žive naši dobri i vrijedni Zagorci. Vidjeli ste da su planinari dobronamjerni ljudi koji vole boraviti u prirodi i upijati njenu snagu i ljepotu koje ima u svim godišnjim dobima, vole se družiti i biti veseli. Puno je još sličnih brega koji nas okružuju i kojima budemo malo pomalo prolazili našim stopama. Želimo da se ugodno osjećate u našem društvu i u naše redove donesete mladenački duh i entuzijazam. Dobro nam došli!

Napisao/la Francika Popek