Vincekovo

Nakon tmurne i kišne subote, nedjeljno jutro iznenadilo nas je svojim svježinom dok se sunce dizalo i razlijevalo svoje tople zrake na podnožje bistričke Kalvarije. Devet je sati. Pripremamo pecivo i domaću rakiju.

Stižu i prvi planinari iz HPD „Ina – Bjelolasica“. Iako smo svi malo promrzli, razgovaramo dok čekamo preostale planinare. Ubrzo stižu i MIV-ovci te PD „Izvor“ iz Kalinja. Jedna grupa planinara HPD „MIV“ Varaždin dolazi vlakom. Nudimo ih rakijom i pecivom za dobrodošlicu, a onda nakon kratkog uvodnog pozdrava i predstavljanja današnjeg programa Vincekovog u M. Bistrici, krećemo uzbrdo našom Crvenom šetnicom.

Zemlja je još smrznuta jer ju toplina sunca nije stigla otopiti.Na vrhu Kalvarije kod KT-1 uživamo u pogledu na crkvu na otvorenom i toranj bistričke bazilike. Dok nas staza vodi kroz lijepu bukovu šumu, razgovaramo. Naši prijatelji su već mnogo puta bili na ovoj stazi i uvijek joj se rado vraćaju.

Sa predjela Sekovice pruža se daleko na zapad prekrasan pogled na vrhove Alpi koji blješteći strše u nebo. Nezaboravan prizor za naše oči.

Spuštamo se u Podgorje Bistričko. Na kontrolnim točkama marljivo se udaraju žigovi u dnevnike obilaznice, a zatim se opet penjemo u selo Lučibreg. Zastajemo kraj zimskog vrta prepunog kojekakvih kaktusa i sukulenata. Začas smo na našem odmorištu. Malo odmora će dobro doći. Domaća rakija kruži od ruke do ruke, a onda krećemo dalje.

Preskačemo manji potočić i stazom kroz šumu izbijamo na čistinu s koje puca pogled na naše mjesto. Prolazimo kraj kleti i vinograda, divimo se ljepotama pitomih brežuljaka. Vrijeme je prekrasno, uživamo u svježini zimskog zraka i sunca što miluje ove brege. Planinari su veseli, redaju se vicevi, padaju dosjetke i komentari, a zaorila se i pjesma.

Ispod KT-5 spuštamo se kroz selo. Divimo se kokošima koje u društvu pijetla čeprkaju na livadi, a iz dvorišta nas svojim gakanjem pozdravlja jato gusaka. Seoska idila , prizor koji smo gotovo u brzom tempu života zaboravili.

Već je podne. Jedna se grupa odvaja i glavnom cestom kreće prema središtu mjesta, gdje u 13h na trgu počinje program, a u 14h predviđen je odlazak na loklitet Cerine gdje će se održati sam obred Vincekovog. Druga grupa nastavlja dalje šetnicom i čeka nas u Cerinama.

Nakon kratkog i veselog programa na trgu, povorka praćena limenom glazbom, kuburašima i članovima KUD-a kreće u Cerine. Ceremonijal rezanja vinove loze je obavljen. Kuha se vino, kobasice, toče se gemišti. Planinari se vesele, pjevaju, smiju…Sastav „Licitari“ su dodatno podigli raspoloženje, pa se i zaplesalo.

„Vidimo se u 7, mjesecu na šetnici! I na Martinje budemo došli! A dogodine na Vincekovo obavezno!“- rekli su nam na odlasku i veselo mašući za rastanak otišli.

Napisao/la Vesna Antolić