Susret planinara u Mariji Bistrici povodom dana Svetog Bernarda

Prelijepo jutro s prvim tragovima buđenja prirode: visibabe, jaglaci, zvončići. Ove godine na brežuljku Vinski Vrh, gdje se nalazi prasvetište, nije bilo vjetra što je omogućilo planinarima da se u miru odmore uz čaj. Čaj su pripremili bračni par Kramar, a bilo je i finog peciva.

Dragec, Verica i ja smo dočekivali goste. Verica je brižno bilježila koliko je ove godine bilo planinara i tko nam je sve došao, a ja sam ih sve uslikala, tako da svatko može vidjeti kak je to bilo. A bilo je lijepo vidjeti sva ta poznata i draga lica kako se raduju dolasku na naše brege.

Ovaj susret bio je u znaku mladih. Bilo ih je neočekivano više nego ranije, što je jako dobar znak. Ljubav prema ovom plemenitom sportu i prema prirodi daje nadu da mladi žele bolji život usmjeriti u pravom pravcu. Iz OŠ Konjščina došla je profesorica sa 40 učenika.

Iz OŠ Belec stigla je planinarka sa upaljenim “lampušom”. Svjetlo je gorjelo sve do Marije Bistrice gdje je stavljeno kod kipa Majke Bozje na Kalvariji.

Na glavnom trgu u Mariji Bistrici planinare je dočekala bistrička dobrodošlica. Planinare su dočekali Grohotovci: Stjepko, Željko, Nada, bračni par Kudelić, gospodične iz Turističke Zajednice Marije Bistrice.

U 11 sati misa u Bazilici Majke Božje Bistričke, a potom druženje u Vatrogasnom domu. Kuharice Vesna, Mira i Štefica pripremile su izvrstan grah i kobase. A tek muzika! Nadopunili su je planinari koji su također zapjevali. Sve u svemu, ugodan i veseo planinarski susret...

Napisao/la Darinka Haklin-Zorić