„Za dušu i tijele – Mirko Fulir“ - 03.07.2011

Program za ovogodišnji obilazak šetnice „Za dušu i tijele – Mirko Fulir“ je nakon nekoliko sastanaka i dogovora usaglašen, a i pozivi su poslani. Uslijedilo je nekoliko telefonskih najava planinarskih društava koja će doći. Spremni smo u ovo nedjeljno jutro dočekati i ugostiti mnogobrojne planinare koji rado pohode našu obilaznicu i naš lijepi bistrički kraj.

Varaždinsko je hodočašće i na parkiralište na Kalvariju slijevaju se rijeke automobila. Na startu šetnice, u podnožju šume Rebar, razvila se ispod zelenih krošnji stabala naša zastava. Prvi dolaze planinari iz HPD „Železna gora“ iz Čakovca, a za kratko vrijeme i „Lipaši“ iz Sesveta. Pozdravljamo se sa Samoborcima „HPD „Japetić“, dok u velikom broju stiže HPD “Ina –Bjelolasica“. Ukupno se prijavljuje 25 društava.

Jutro je svježe i prohladno, pa nazdravljamo domaćom rakijom. Naročito prija ona od 11 vrsti voća (a nema višnje!). Prijavljuju se planinarska društva, kupuju se majice, dnevnici obilaznice i tzv. „šetalice“ koje uključuju porciju planinarskog graha i sudjelovanje u nagradnoj tomboli.

Već je 9 h. Manja grupa planinara sprema se za odlazak na groblje u Lovrečan. Uvijek se na današnji dan, s dužnim poštovanjem, sjećamo našeg pokojnog predsjednika i prijatelja, Mirka Fulira, osnivača šetnice ,velikog planinara i čovjeka. Nakon kraćeg zadržavanja na njegovu grobu, gdje su nam se pridružili i neki drugi planinari, vraćamo se natrag u M. Bistricu.

U 10h, nakon pozdravnih riječi domaćina, grupa od preko 200 planinara kreće šumskom stazom penjući se prema vrhu Kalvarije. Za današnji pohod pripremili smo i dulju varijantu, tzv. „Smeđu“ šetnicu. Ona se kod KT 2 u Sekovicama odvaja od crvene šetnice i kreće u smjeru istoka, vodi hrptom brijega, prolazi naseljem Rim, penje se na Prijekupe i nastavlja predjelom Gaj da bi se spustila na državnu cestu D 29 i u naselju Lući breg kod KT 3 priključila na žutu šetnicu.Označena je plavim trakama , a vrijeme obilaska ove staze je 1,5 sat.

Vodiči današnjeg pohoda su bili Dominko (standardni obilazak) i Stjepko (dulja verzija tj. standardni obilazak uz smeđu šetnicu). Na začelju su bile Darinka i Maja. Planinare su na njihovu obilasku pratile i Vesna H., te Jelena i Tamara.

Za to vrijeme, na ciljnom prostoru kod osnovne škole i nogometnog igrališta, vrijedne ruke naših planinarki (Mira, Vesna M. i Đurđica) su kuhale grah. Mirisala je cijela okolica. Ujedno su se slagali stolovi i klupe, pripremala tombola i pisala priznanja društvima koja danas sudjeluju na ovom pohodu. Mlađi muškarac kojem dodjeljujem takvo priznanje, oduševljen je šetnicom i obećaje da će doći i slijedeće godine „ako Bog da zdravlje! “U sebi pomišljam kako se takve riječi uglavnom čuju od starijih planinara. Na sreću, samo u sebi. Riječ po riječ i saznajem da ovaj muškarac zarazna osmijeha koji ne skida s lica ima transplantirano srce i to srce austrijskog planinara!!? Očito Bog ima u svemu svoje prste, pa i u tom slučaju. Ovom šarmantnom gospodinu pružena je šansa za novi život, ali i zadovoljstvo i ljepota planinarenja za što prije nije ni znao. Sigurno ćete ga i vi sresti na nekoj planinarskoj stazi. Nek mu je sretno!

Oko 13h pristižu prvi planinari. Traži se hladno pivo. Raspitujemo se za grupu koja se odlučila za dulji obilazak (smeđa šetnica).Negdje putem, čekala ih je topla bučnica i hladni gemišti, pa nije čudno što su se malo zadržali na određenim mjestima. Glavno da napreduju u hodanju

Pristiže sve više planinara. Ovjeravaju se dnevnici obilaznice, dijele zaslužene značke i priznanja onima koji su prvi put na ovoj stazi. Samo mužikaši kasne! Vidjeli smo se na Kalvariji, potvrdili naš dogovor ali ja nemam njihov broj mobitela da provjerim gdje su zapeli. Stižu i odmah krene svirka „… “…dobro mi došel prijatel…“Svi smo zapjevali.

Dijeli se grah. Traže kobasice. Toče gemišti i pivo. Tombola razveseljava sretne dobitnike. Pjesma se ori iz svih grla. Kratak predah za dodjelu priznanja društvima koja su se odazvala na ovaj 7. pohod. I iznenađenje za planinara Kuku (Branko Kokolić- PD „Runolist“ Orosklavje): poklon i znak pažnje u obliku monografije M Bistrice, majice PD „Grohot“, butelje dobrog vina i licitara u obliku šetnice. Branko je već osvojio dva kompleta znački, šetnicu je prošao oko 20 puta (više i ne broji, a i ne piše), ovdje dolazi zbog same šetnice, lijepe okolice i zbog Mirka kojeg cijeni i voli kao čovijeka i prijatelja.

Nagradu dobiva i najmlađa učesnica ovog današnjeg događaja (loptu i bombone) - Mirna Debeljak iz HPD „Vrapče“. Osmjeh joj ne silazi s lica. A ni nama.

Nastavlja se pjesma i druženje planinara do kasno poslijepodne. Pozdravljamo se s posljednjim planinarima.

I kao što je jedan planinar zapisao u knjigu dojmova:
  • Dolazili smo do sada!!!
  • Došli smo danas!!!
  • I doći ćemo opet!!!

Napisao/la Vesna Antolić