Za dušu i tijele - Mirko Fulir

Ljetne vrućine ne popuštaju već nekoliko dana. Od jutra se osjeća da nadolazi još jedan vrući i sparni ljetni dan. Očekujući planinare u podnožju bistričke Kalvarije, u našim glavama mnogobrojni upitnici: koliko će se planinara odazvati, hoće li sve proći u redu...

Već je blizu 9h, a na startu šetnice tek manja grupa planinara. Uglavnom nekoliko ranoranioca koji dolaze svake godine. Naše su se bojazni obistinile. Nudimo ih domaćom rakijom i slanim pecivima.

Jedan dio zainteresiranih planinara odlazi u Lovrečan na grob pokojnog Mirka. Danas posebno imamo potrebu zapaliti mu svijeću.

Na okupljalištu na Kalvariji, grupa planinara se povećala i svi već nestrpljivo čekaju polazak na obilaznicu. Nakon nekoliko riječi dobrodošlice, planinari su se raštrkali šumskom stazom prema vrhu Kalvarije i dalje kroz šumu prema Sekovicama. Na KT2 jedan se dio odvaja od već formirane kolone i odlazi na smeđu šetnicu tj. proširenu verziju obilaznice, a ostali nastavljaju dalje standardni obilazak.

Sunce nemilosrdno prži, zrak je usijan. Ne pamtimo ovakvu vrućinu od kad je šetnica otvorena.

Na odmorištu, u šumarku iznad Lučeg brijega, naše planinarke pripremaju okrijepu i osvježenje za planinare. Nakon kraćeg zadržavanja, planinari nastavljaju dalje. Za to vrijeme, na sportskom igralištu kuha se grah. Miris se širi na sve strane.

Uskoro stižu prvi planinari. Vesele se osvojenim nagradama na tomboli i traže mjesto pod suncobranom. Nakon prvih taktova muziciranja domaćeg glazbenog sastava, krenula je i pjesma. Neki su i zaplesali unatoč umoru i nesnosnoj vrućini.

Vrijeme brzo prolazi i većina planinara se odlučuje za povratak kućama. Zahvaljujemo što su se, unatoč vremenskim prilikama, odvažili doći i sudjelovati na pohodu našom obilaznicom. Obećanje da se vidimo i dogodine, vrijedi uvijek!

Napisao/la Vesna Antolić