Pohorje

Pohorje je planina u sjeverozapadnoj Sloveniji između Drave na sjeveru i Dravsko-ptujskog polja na jugu, nadmorske visine između 325 i 1543m. Krenuli smo putem kroz Đurmanec i Rogašku Slatinu prema Mariboru. Petnaestak kilometara prije Maribora, kod mjesta Spodnje Hoče, skrenuli smo lijevo prema Arehu.

Staza kojom smo se kretali vodi od planinarskog doma Ruška koča na Arehu (1246m) prema Razgledniku pa do crkve Sv. Bolfenka i hotelskog naselja. Natrag smo se vraćali smjerom prema Mariborskoj kući i dalje prema Arehu.

Vrijeme je bilo ugodno, mada uglavnom bez sunca, raspolozenje dobro, a put lagan. Na putu smo upoznali neke specifičnosti te planine: šuma pretežno crnogorična, brojni skijaški tereni, lijepo uređeni planinarski domovi sa dobrom ponudom jela i pića, hotelski kompleks, crkve... Planinarska staza je odlično označena. Postoji i poučna staza sa tablama, a još smo naišli i na energetsku stazu čiji sadržaj čine označene točke čakri u svrhu liječenja različitih stanja i bolesti kod covjeka. Postoji također i pješačka staza.

Za neke su pravo otkriće bile bukvice - jestivi plod bukve kojeg smo uz put nalazili u izobilju.

Odmorili smo se i pojeli ručak kod planinarskog doma Mariborska koča, gdje smo i udarili štambilje u naše dnevnike. Pri povratku na polazište ugrijali smo se u ugodnom prostoru Ruške koče te popili piva i kave.

Na kraju nas je ogrijalo prekrasno sunce koje je pozlatilo obronke planine kojima smo spuštali na putu doma.

Vratili smo se cestom Maribor - Macelj - Zagreb. Pri kraju puta još smo se jednom okrijepili i potom se uputili doma u Bistricu.

Napisao/la Darinka Haklin-Zorić