PD "GROHOT" Marija Bistrica

Izlet na Medvednicu Trasa: Pila - 500 Horvatovih stuba - Pl. dom "Hunjka",

28.studeni 2004. god

Okupili smo se oko 8h i krenuli put Stubičkih Toplica. Iako je prvotna namjera organizatora bila polazak iz St. Toplica odlučili smo da se ipak zbog nepoznavanja potrebnog vremena za dolazak do cilja krene iz Pile. Tako smo krenuli s parkirališta restorana u kojem poslužuju friške pastrve preko potočića Pronjaka u brijeg tj. hrptom brijega Divjaka. Tako smo ubrzo ostavili maglu iza sebe i prešli u sunčane i ugodnije predjele.

Hrbat brijega se pokazao dosta dugačak kojem nikako kraja no ipak smo ga uspjeli svladati. Prva postaja bila je križanje putova kod raspela i odmorišta. Tu kreće izravan put lijevo na Hunjku i do vrha H. stuba, a desni put do podnožja Horvatovih stuba. Odabrali smo naravno stube za uspon, a to znači i blagog spuštanja do njihovog početka. Tu je potrebno obratiti pažnju na odvojak za Srnec i Horvatove stube jer staza nastavlja dalje za Markov travnik. Pa se lijevo skreće s glavne staze za Srnec i odmah lijevo preko potoka za Horvatove stube. Odmorište Srnec s klupicama, navedeno u vodičima, iako je bio plan da se tu okrijepimo, ovaj put nismo uspjeli uočiti. Tako smo gladni nastavili put stuba.

Stube s impozantnom brojkom 500 nisu za početak izgledale tako zastrašujuće i ubrzo smo se našli u prolazu špilje Medvednice,a iza nje i donja špilja Medvednica. Ubrzo su slijedili Il.ponor-dubine 4,5m, Tisin ponor dubine 15m i kamen Moj naklon. Onda smo naišli na odmorište s klupicom i tu napokon okrijepili dušu i tijelo. Još Patuljkova špica, pogled na Sljeme i već je kraj. Horvatove stube su vrlo zanimljive sa svojim detaljima i s pogledom koji je ovaj put kvarila magla u dolini i brzim svladavanjem visinske razlike.

Kada smo ponovno izbili na čistinu i livade pružao nam se pogled sve do Ivanščice, Ravne Gore i dalje u susjednu Sloveniju. Produžili smo i uskoro na opće zadovoljstvo stigli do pl. doma. Tamo je slijedila okrjepa i čašćenje jer je naša Aida slavila rođendan. Računajući s duljinom puta i brzim odmicanjem dana morali smo ubrzo krenuti, a sada desno od stuba i ubrzo smo se našli na raskršću kod raspela. Još samo sat-dva spuštanja i eto nas na mjestu odakle smo krenuli i započeli ovaj divan dan i lijepi pohod.