Pohod na Kamene svatove, Medvednica, 30. svibnja 2004

Krenuli smo iz Gornjeg Stenjevca s namjerom da posjetimo špilju Veternicu. No uranili smo oko pola sata. Naime ulaz u špilju je zatvoren željeznim vratima i posjećuje se uz organizirano vođenje speleologa. Tako smo odustali od te namjere, a sami maleni otvori dočarali su nam i potvrdili porijeklo naziva špilje jer mrzli veter jako vleče kroz te otvore,

Nastavili smo dalje uz potok i dobro utabanu stazu, uz zuj pčela i komaraca, miris bazge i do planinarskog doma «Glavica» (420m). Ondje smo uz kratku okrepu napokon mogli uživati u pogledu na zapadni dio Zagreba i savsku dolinu.

Unatoč kraćem, izravnom putu do Kamenih svatova, odlučili smo se za dužu i zanimljiviju varijantu kroz dolinu Ponikve. Kroz tu travnatu dolinu prolaze tri gorska potočića. A mi smo praćeni znatiželjom, malo skrenuli sa staze da provjerimo informaciju da potočić jednostavno nestaje u jednoj od jama. I zaista, jednostavno nestaje, a prema informaciji pojavljuje se u špilji Veternici.

Laganom šetnjom za oko tri sata stigli smo do malog izvora prije krajnjeg cilja. No voda nije izgledala pitko jer su ga, naime, nastanili punoglavci. Nastavili smo put do vršnih stijena Kamenih svatova(489m) čije stijene se obrušavaju do sela Jablanovac, tako daje cijela okolica kao na dlanu. Pruža se predivan pogled na Zagorje.

Kamene svatove u narodu nazivaju Zakletim svatovime jer po narodnoj priči i stihovima A. Šenoe, stijene su nastale kletvom mladoženjine majke nezadovoljne snahom:

«Ubila me strijela mahom

Ak mi Jana bude snahom

Kleta družba na toj stijeni

Kamenom se okameni!»

Zatim smo se spustili do planinarske kuće»Kameni svati»(480m) i okrijepili dušu i tijelo. Društvo dodjeljuje značke za pohod Kamenim svatovima za svako godišnje doba u poseban dnevnik «Pohod na Kamene svate». Put nam je završio u Jablanovcu, u kojeg smo se spustili dosta brzo i kod crkvice završili svoj pohod. Pa zime, ljeta i jeseni na Kamenim svatovima očekujte nas!

Danijela Osrečak, Štefica Kramar, Ratko Kramar, Vesna Antolić, Vera Novak, Dominko Krajačić, Nada Fulir, Nenad Perić, Danijela Osrečak