7.2. 2004. god, «KORAKOM DO KAPELŠČAKA I GALŽENJAKA» - S.Toplice

Ovo je manifestacija kojom se obilježava obljetnica završetka velike Seljačke bune 1573. godine. Događanje počinje u 12 sati okupljanjem sudionika pod Gupčevom lipom u Gornjoj Stubici. Oko 13 sati slijedi prigodni program i obilazak Muzeja seljačkih buna te paljenje i blagoslov vatre u kapeli dvorca Oršić. U Donjoj Stubici kod Fontane prijateljstva oko 14,30 uprizoreno je suđenje Matiji Gupcu u izvođenju Histriona.

Naše PD odlučilo je proći „stezu ozdravljenja“, stoga kako smo planirali tako i realizirali... osim g D. Novine koji je sudjelovao u cijeloj manifestaciji.

U prolazu „steze ozdravljenja“ sudjelovali su:

 1. Mira Bajs
 2. Aida Beljak
 3. Stela Beljak
 4. Dominik Čutura
 5. Dominko Krajačić
 6. Ratomir Kramar
 7. Štefica Kramar
 8. Marin Maršić
 1. Sanja Maršić
 2. Verica Novak
 3. Dragutin Novina
 4. Bernardina Osrečak
 5. Danijela Osre čak
 6. Francika Popek
 7. Lucija Popek

Mjesto okupljanja: kod „gljive“ u M. Bistrici; vrijeme: 14,30; s četiri osobna automobila do Stubičkih Toplica!

Nakon parkiranja, oko 15 sati, odlazimo do župne crkve sv. Katarine gdje je već okupljeno mnogo ljudi. Čujemo glasne „Zle bubnjare“, zvončare Kurante Demone iz Ptuja. Susrećemo poznate planinare iz drugih PD., kupujemo kokice, tombolu i si... Nakon pucanja iz kubura Desinićkih kuburaša, krećemo s drugim sudionicima manifestacije na kružno hodanje oko Stubaka, po bakljama označenoj putanji. Primjećujemo, mi koji smo bili prošle godine, da ovogodišnja manifestacija nije tako glamurozna, a ni atraktivna kao lani. Nedostaje i bjelina snijega koja je davala svečani ton.

Prva kontrolna točka je kod crkve sv. Katarine. Staza je dugačka oko 3,5 km i vodi kroz šumu do brda Kapelšćak i kapelice sv. Katarine, gdje je druga kontrolna točka. (Sustiže nas i naš predsjednik D. Krajačić, pronalazimo se pomoću mobitela.) Tu je i Sv. Misa uz pratnju mladog glazbenika, saksofoniste iz Zaboka. Slijedi spuštanje kroz naselje Kraševci prema željezničkoj stanici, a put dalje vodi cestom uz bazene do ulaza na brdo Kamenjak, gdje je i treća kontrolna točka. Ispred nas je vrijedni član PD „Stubaki“ koji ima zadatak paliti postavljene baklje i tako označiti stazu u ovo predvečeije, ali slabo uspijeva u borbi s vjetrom. Slijedi najveći uspon do samog Galženjaka i četvrte kontrolne točke. Tu je postavljeno zvono gdje si sudionici mogu zazvoniti za „... i dušu svoje duše“! Potom slijedi kratko spuštanje do završne pete kontrolne točke - planinarske kuće Vidikovac, 160 m.

Čuje se živa glazba, moguća je okrepa, što si neki žele i priuštiti pa ostaju dulje od većine koja oko 18 sati odlučuje napustiti manifestaciju (prilična je gužva u šatoru i van njega), te polako se spustiti do automobila i krenuti prema M. Bistrici gdje smo bili oko 18,30.