1.5.2003. god. planinarenje do LOJZEKOVOG IZVORA na Sljemenu

Sudionici ovog planinarenja bili su:

 1. Domagoj Antolić
 2. Vesna Antolić
 3. Tea Antolić
 4. Željko Antolić
 5. Mira Bajs
 6. Mirko Fulir
 7. Davor Hoić
 8. Ratomir Kramar
 9. Stefica Kramar
 10. Petar Kurešić
 11. Verica Novak
 12. Francika Popek
 13. Lucija Popek

Bilo je malih nesporazuma oko vremena polaska sa sabirnog mjesta, no to nas nije uzrujavalo. Krenuli smo oko 8,30 s našeg Pijaca, osobnim vozilima do Donje Podgore (u Stubici) i kod Društvenog doma ostavili vozila. Nakon pješačenja, selom i kroz idiličnu udolicu (potok, ograde od pletera, male zagorske kuće s okućnicama i vrtekima), nakon 15-ak min. stigli smo do podnožja za uspon. Danje izuzetno topao već od ranog jutra, a u zraku se osjećao pritisak, što nam je otežavalo penjanje pa smo se svako malo stali i počinuli. Malo nas je uznemirilo i nekoliko kapi kiše. Uspon je strm ali lijep. Niti jedna ura nam nije bila potrebna i već smo stigli kod Lovačkog doma (?), može se vidjeti s asfaltnog puta za Sljeme, po kojem smo napravili pet koraka. Tu su već parkirani bili Antolići. 4 minute šumskim putem pored spomenutog doma i već smo se našli u raju Lojzekovog izvora. Tu je mala ali prijatna drvena kućica PD "Stubičan" iz D. Stubice, klupice za odmor, zaštićeno otvoreno ložište i naravno Lojzekov izvor. Slatko, kao i obično, pojeli smo svoje sendviče i si.. Mirko je naložio vatru i taman što je počeo nešto okretati, Lucija i ja smo morale krenuti nazad zbog privatnih obaveza, točno u 11,30 h, a za pola sata smo već bile u podnožju. Da se barem tako lako i brzo bilo penjati!

Kako sam kasnije saznala, u ugodnom druženju protekao je skup, a družba "Grohota" vraćala se drugim putem. Usput su se ponašali malo anti-ekološki. Naime, brali su mlade izdanke borovih grančica za sirup protiv kašlja. Kad je za lijek, oprostit će im Majka priroda.

NAPOMENA: Do Lojzekovog izvora može se doći autom (baš onako kako su došli i Antolići), tj. do spomenutog Lovačkog doma, Sljemenskom cestom od Stubičke Pile. Samo treba znati da je dom s lijeve strane puta.