Susret planinara u čast Sv. Bernarda i Romarski put Belec - Marija Bistrica

Zima je bila duga i hladna. Posljednjih nekoliko dana, proljeće je stidljivo lijepim vremenom najavilo svoj dolazak. Svi ga željno očekujemo. Mi planinari iz PD „Grohot“ radovali smo se što ćemo i ove godine organizirati doček i ugostiti mnogobrojne planinare koji hodočaste romarskim putovima U Mariju Bistricu. Posebno nam je zadovoljstvo što je to ove godine i mali jubilej - 10 godina od prvog pohoda.

Već oko 8 h naši su se aktivisti okupili kod prasvetišta na Vinskom vrhu gdje su s toplim čajem i domaćom rakijom dočekali prve planinare iz PD „Stanko Kempny“ iz Zagreba. Oni su pješačili iz Donjeg Lipovca, mjesta do kojeg su stigli vlakom. Kapelica je otvorena zahvaljujući razumijevanju župnika i gospođe koja vodi brigu o njoj, tako da svaki planinar može razgledati unutrašnjost prasvetišta i pomoliti se.

Kako je vrijeme odmicalo, pristizali su i ostali planinari: Varaždinci, Belčani, planinari iz Ivanca, Pregrade, Brezovice, ZL. Bistrice, Zabočani... A na bistričkom trgu okupanom suncem, dočekuje ih drugi dio „Grohotovaca“ s popularnim bistričkim medenjacima, sokom i rakijom. Radosno se pozdravljamo. Lijepo je opet vidjeti nasmijana lica dragih prijatelja.

Za sve planinare i ostale hodočasnike, upriličeno je misno slavlje s početkom u 11h. Za to vrijeme, naše vrijedne kuharice (Mira i Vesna M.) u vatrogasnom domu od ranog su jutra kuhale grah.Neki planinari poslije mise odlaze na Kalvariju, dok neki žure u vatrogasni dom odmoriti umorne noge. U vatrogasnom domu je živo i veselo. Žamor glasova, nazdravljane čašom dobrog vina , veselo pozdravljanje i rukovanje onih koji se nisu dugo vidljeli. Kuharicama stižu pohvale za odličan grah. Stižu i mladi muzičari i prostorijom se uskoro razliježu taktovi zagorslih popijevki, Došel bum doma, sel si bum pod brajde… Zapjevali smo svi, a mi zaista želimo da se u našoj Bistrici svi osjećaju kao doma.

U kasnim popodnevnim satima, uz pozdrave i obećanja da se vidimo i slijedeće godine, planinari su se uputili svojim kućama. Kao domaćini, osjećamo veliko zadovoljstvo što smo doprinijeli da se na ovom 10. jubilarnom susretu planinara povodom SV. Bernarda u M. Bistrici okupi čak oko 270 ljubitelja prirode i štovatelja Majke Božje Bistričke. Hvala im svima što su u Bistricu došli pješke romarskim putovima kojima su naši stari hodočastili Majci Božjoj Bistričkoj. Neka nam Ona svima udijeli svoju milost i usliša naše molitve. S tim smo željama ispratili drage prijatelje i goste.

Napisao/la Vesna Antolić